CD-R nedir?
CD-R, ingilizce Compact Disc Recordable kelimelerinin kısaltılmışıdır. Kaydedilebilir boş CD demektir. Piyasada yaygın olarak bulunan kapasiteler, 650Mb, ve 700Mb'dir. 650Mb kapasiteye, yaklaşık 74 dakikalık bir ses/müzik dosyası kaydedebilirsiniz. Aynı şekilde, 700Mb kapasiteli bir CD-R'a ise, 80 dakikalık ses/müzik kaydedebilirsiniz. Bunun yanında, üreticiler tarafından, 1Mb ile 900Mb arasında istenilen kapasitede CD-R üretilebilir. Örnek vermek gerekirse, DMS tarafından satılan Kartvizit CD-R 51Mb (köşeli ve oval şekilde, 8cm çapında), Mini CD-R (8cm çapında) ise 200Mb-215Mb'dir. Bunların yanında, overburn yapabileceğiniz, 870Mb'lik CD-R da vardır.
|
DVD-R / DVD+R / DVD-RW / DVD+RW / DVD-RAM nedir, farkları nelerdir, nerelerde kullanılır?
DVD oynatıcı ve DVD yazıcı fiyatları düştükçe, piyasada kaydedilebilir boş DVD'ye olan talep hızla artmaktadır. 2002 yılından beri, birçok firma DVD yazıcıları, ardarda yazıcıları piyasaya çıkardıkça, bu ürün için fiyatlar hızla düşmeye başlamış, bu da, DVD yazıcının kullanım yerlerini artırmıştır.
Bu artışla beraber, kaydedilebilir boş DVD konusundaki teknik konular konuşulmaya başlanmıştır. Bir mağazaya gidip, boş DVD istediğinizde, ARTI mı, EKSİ mi yada DVD+R mı, DVD-R mi türünde sorularla karşılaşılmaya başlandı.
DVD yeni bir teknolojidir, ve tüm cihazlar aynı teknolojiyi desteklemezler. Hatta, bilgisayarınızda boş DVD'ye yaptığınız kaydı, yan odadaki DVD oynatıcı okumayabilir.Size, bunun neden olduğu, ve olmaması için neler yapılacağı konusunda bilgi vermeye çalışacağız.
Bu konuyu üç kategoride ele alacağız: Uygulama şekilleri, Yazılma şekilleri, ve DVD sürücüler.
Uygulama şekilleri ile başlayalım. İşin iyi tarafı, satın aldığınız yada kiraladığınız her DVD filmi, DVD Video denen bir formattır, tüm DVD oynatıcı ve DVD sürücüler tarafından oynatılabilir. Kötü haber de, kendi DVD-Video'nuzu hazırlayabilir, boş DVD'ye kaydedebilirsiniz, ama DVD oynatıcınızda izleyemeyebilirsiniz. Yazılma şekillerine bakacak olursak, DVD'ler şekil olarak CD'ye benzeseler de aynı şey değillerdir.
En büyük fark, kapasiteleridir. Çoğu CD'ler 650 yada 700Mb veri, film yada müzik saklayabilirler. Çoğu DVD ise 4.7 Gb kapasitelidir, yani bir CD'nin ortalama 7 katı. Bu ekstra kapasite, birçok filmin tek diske sığmasına olanak verir. Bunun yanında, daha düşük kapasiteli, 8cm çapında DVD-R'lar da piyasaya çıktı. 1.4Gb / 30 dakika kapasiteli bu DVD-R, DMS tarafından ithal edilmiş, ve satışa sunulmuştur.
Eğer kendi filminizi yaratmak isterseniz, bu DVD disklerin kaydedilebilir olanlarının birinden edinmeniz gerekir. İşler burada karışmaya başlıyor.
Düşünün ki 5 çeşit VHS kaset olsaydı, her biri aynı gibi görünse de, aslında birbirinden farklı olsalardı. Yazılabilir DVD'de toplam 5 format vardır: DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW, DVD+RW, ve DVD+R. Bunların arasındaki farklar, verilerin diske yazılıp okunma şekilleriyle ilgilidir, ve tam olarak farkı açıklamak zordur.
Size şöyle bir örnek verelim. Farzedelim tüm dünya tüm yazılı dökümanlarda sadece ingilizce kullanmak için anlaştı. Amerika soldan sağa yazmaya devam edeceklerdir. Başka bir ülke, sağdan sola doğru yazmayı tercih edebilir. Bir diğer ülke de, yukarıdan aşağıya doğru yazmayı tercih edebilir. Sonunda olacak olan ise, yazımda aynı dil kullanılsa bile, aynı şey anlatılsa bile, bir ülkedeki insanlar, diğer ülkede yazılan dökümanı okuyamayabileceklerdir. DVD kaydı, bu şekilde bir karışıklığa yol açtı. DVD daha yeni oluşan, gelişen bir teknolojidir, ve bu konuların çözüme ulaşması zaman alacaktır. Tek yapabileceğiniz, hepsini anlamaya çalışmaktır. Kolay bir yol, birbiriyle ilgisi olmayan 5 farklı DVD disk olduğunu düşünmek ve kabul etmektir.
Şimdi formatları tek tek inceleyelim. İlk olarak, DVD-R ve DVD+R diskleri sadece bir defa yazılabilir. DVD filmlerini bunlara, sadece bir defa kaydedebilirsiniz. Bu çimento ile suyu karıştırıp beton yapmaya benzer, sertleşip beton olduğu zaman, onu değiştirmek için, kırmanız ve yıkmanız gerekir. Biraz daha detaya inersek, DVD-R diskleri de iki türlüdür, Authoring model, ve genel model. Hem DVD-R ve hem de DVD+R diskleri, DVD oynatıcıların çoğunda oynatılabilir, eskilerinde bile. Dolayısıyla, filminizi böyle bir diske kaydederseniz, büyük olasılıkla DVD oynatıcınızla çalabilirsiniz. Authoring model DVD-R'a yazan yazıcılar ile genel model DVD-R'a yazan yazıcılar farklıdır. Piyasada olan DVD-R'ların hemen hemen tamamı genel modeldir. Aksini belirtmediğiniz sürece, DMS tarafından size sağlanan tüm DVD-R'lar genel modeldir.
Bir de, bir defadan daha fazla kaydedilebilen DVD formatları vardır. DVD+RW, DVD-RW ve DVD-RAM disklere binlerce kere kayıt yapılabilir. Kaydettiğiniz filmi beğenmediyseniz, aynı diskin üzerine yeni bir film kaydedebilirsiniz.Bu diskler, duvar boyamaya benzer. Duvarın rengini beğenmezseniz, yeni bir boya ile rengini değiştirebilirsiniz.
Tüm bu yeniden yazılabilir formatlar birbirlerinden biraz farklıdır. Örneğin DVD-RAM, bilgisayarınızdaki bilgileri yedeklemek amacıyla yaratılmıştır. Ama, DVD filmleri kaydetmek istiyorsanız, diğer formatların bir tanesi daha uygun olabilir. DVD oynatıcıların çoğu, DVD-RAM disklerini çalamaz.
DVD-RW ve DVD+RW formatlarının her ikisi de DVD film kaydetmek için uygundur, ancak bunların arasında, BETA ve VHS arasındaki fark ve rekabete benzetilebilir . İlerleyen yıllarda, kullanıcılar, hangi formatı kullanacaklarına kendileri karar verecekler, ve sonunda ya bir format kazanacak ve yaygın olarak o kullanılacak, veye her iki format birleştirilip tek bir standart oluşturulacak, fakat şu an için bilinmesi gereken, herhangi biri, henüz evrensel bir standart format değil. Bir başka nokta da, DVD oynatıcıların çoğu, yeniden yazılabilir diskleri oynatamaz. Yeni oynatıcıların çoğu, artık bu tür diskleri oynatabiliyor, ama evde eski bir DVD oynatıcınız var ise, çalamayabilirsiniz. Genel olarak, DVD oynatıcınız ne kadar yeni ise, kaydedilebilir ve yeniden yazılabilir DVD'leri sorunsuz oynatma olasılığı o kadar yüksektir.
dvdplusrw.org adresinde, DVD+R ve DVD+RW ile uyumlu olan ve olmayan sürücü listesini bulabilirsiniz. Bunlar sadece referans olarak kullanılabilecek, resmi olmayan bilgilerdir.
DVD sürücüler konsuna gelince, bu sizin bilgisayarınızla ilgili bölümdür. Bu da, aynı DVD-R veya DVD+R ayrımı gibi, sürücü üreticileri tarafından baştan belirtilen özellikleridir. Sürücüyü aldığınız zaman, hangi tür medyaya yazabileceği zaten bellidir. Sürücüyü üreten firma, DVD+R/RW sürücü olarak ürünü tanımlıyorsa, hem DVD+R, hem de DVD+RW üzerine kaydedebileceği anlamına gelir. Son aylarda, daha çok firma, birden fazla formatı destekleyen sürücüleri piyasaya çıkarmaktadır.
|
CD-RW nedir ve nerede kullanılır?
CD-RW, İngilizce Compact Disc Re-Writable kelimelerinin kısaltmasıdır. Tekrar yazılabilen CD demektir. Bu diskin üzerine teorik olarak 1000 defa kayıt edilebilir. CD-R'lere göre biraz daha karışık bir yapıya sahiptir.Kimyasal bir katmanın yerini iki farklı yüzey alır: Dielektirik yüzeyi ve faz değişimi metali yüzeyi. CD yazıcısı, lazerin ısısıyla yansıma niteliğinde bir yansıma meydana getirir.Lazer,çukur (pit) oluşturarak,yansıyan ışığın daha fazla saçılmasını sağlar. Böylece karanlık alanlar oluşur. Bu sistemin geri dönüşü mümkündür. Teoride bir CD-RW, 1000 defa silinebilir ve yeniden yazılabilir ancak pratikte bu sayıya ulaşmak pek mümkün olamamaktadır. Bunun en önemli sebebi ise medyayı iyi koruyamamamız olmaktadır. CD-RW 'leri mutlaka bir CD kutusu içerisinde fiziki etkilerden ve parlak ışık kaynaklarından korumamız gerekmektedir.Yeniden yazılabilir CD'ler ( CD-RW ) yazma hızları açısından incelendiğinde, sadece belirli bir hıza kadar çıkabildiği görülür. Önemli bir hatırlatma: 16x-24x bir CD-RW medya, en az 16x yeniden yazma hızına sahip bir CD yazıcı tarafından yazılabilir. Yani hız belirtilirken, hız aralığı olarak belirtilen değerden küçük olanından daha düşük hızlarda, büyük olanından ise daha yüksek hızlarda kayıt mümkün değildir. Bu değerlerin dışına çıkamazsınız, örneğin, 40x/12x/48x bir CD yazıcıyla 16x-24x bir medyayı kulanamasınız. Aynı şekilde, 40x/12x/48x bir yazıcı ile, 4x'i destekleyen bir medyaya, 4x'ten daha hızlı, mesela 12x kayıt yapamazsınız. Kullanım amacınıza göre, CD-RW'ı defalarca yazabilir, silebilir, veya yüksek kapasiteli bir floppy disket mantığıyla da kullanabilirsiniz. Bu konuya ilişkin bir dipnot olarak, Audio CD hazırlamak için genellikle CD-RW kullanamayacağımızı hatırlatmalıyız. Çünkü CD-RW'lerin kendilerine has yansıtma yüzeyleri çoğu CD çalar ile uyuşmaz. Bazı CD çalarlarda, CD-RW ile uyumlu olup olmadığı, ürünün üzerinde, yada kullanma kılavuzunda belirtilmiştir. Bir de, Philips ve bazı markalar tarafından piyasaya sunulan Deck Recorder ? Audio recorder'lar vardır. Bunlar, bilgisayardan bapımsız olarak müzik CD'si hazırlamanıza yardımcı olur. Philips Audio Recorder, sadece Audio CD-R ve Audio CD-RW'ya kayıt yapabilmektedir. DMS ürün yelpazesinde, her iki ürün de bulunmaktadır (DMS Audio CD-R ve DMS CDDA-RW).
|
CD-R/DVD-R tanımlamasında kullanılan X nedir?
Optik cihazların hemen hepsinde okuma ve yazma hızlarının belirlenmesinde X sabiti kulanılır. Ancak X'in değeri CD ve DVD'ler için farklı anlam taşır. CD sürücü ve yazıcılarda 1X'in karşılığı saniyede 150 KB'dir. DVD sürücü ve yazıcılar için kulanılan X değeri ise saniyede 1353 KB'dir. DVD-ROM'daki 1X, 1353KB/saniye, yani kabaca CD-ROM sürücüdeki 1X'in 9 katıdır. 16X bir DVD-ROM sürücüsü, 144X CD-ROM sürücüsünün hızına eş değerde okur. DVD aslında 9 kat daha hızlı dönmez, DVD'nin bit density (veri yoğunluğu olarak çevirebilirirz) daha yüksektir.Kaba bir hesapla, bir CD'de okuyabileceğinizin 3 katı daha fazla bilgiyi DVD'den okutabilirsiniz. Pratikte ise, CD-R'ların ve DVD-R'ların üzerinde, teorik olarak hangi hıza kadar destekledikleri genelde belirtilir. Bu değerlerin doğruluğunu, ancak ürünü deneyerek anlayabilirsiniz. Teknoloji geliştikçe, CD yazıcıların destekledikleri yazma hızları zaman içinde 1X'den 2003 sonunda 52X'e kadar çıkmıştır. Bu noktada, yüksek hızla kayıt yapmanıza imkan veren, kaliteli CD-R'ın önemi artmıştır. DVD yazıcılar için ise, 8x yazıcılar piyasaya çıkmıştır. DMS, dünyada teknolojiyi yakından takip eden, ve birçok ürünü Türkiye'ye ilk getiren firma olarak, hem kaydedilebilir CD, hem de DVD konusunda, dünyada yeni çıkmış birçok ürünü stoklarında bulundurmaktadır. 2003 yılı sonu itibarıyla, DMS stoklarında yer alan ürünler ve destekledikleri hızlar: CD-R 56X CD-RW 16X-24X DVD-R 8X DVD-RW 2X DVD+R 8X DVD+RW 4X Bu konuda dikkat edilmesi gereken bir konu ise, gerçek anlamda her CD-R, üzerinde yazan yüksek hızı desteklemeyebilir. Bu konuda size tavsiyemiz, önce az miktarda alıp, yazıcınızla medyanın uyumluluğunu test ettikten sonra medya alımı yapmanız. Teorik olarak, 650Mb yani 74 dakikalık bir kaydı 1x yazabilen bir CD yazıcı ile 74 dakikada, 2x yazabilen bir yazıcı ile 37 dakikada, 4x yazabilen bir yazıcı ile 19 dakikada tamamlayabilirsiniz. Kaydın bitiminde, sonlandırmak, yani finalize etmek ise 1-2 dakika daha alacaktır. CD kayıt hızlarının çoğu lineerdir, yani 12x kayıt yapmak, 6x kayıt yapmaya göre 2 kat daha hızlıdır. Eğer yazıcınız PCAV teknolojisini kullanıyor ise (partial constant angular velocity), diskin neresine kayıt yaptığınıza bağlı olarak hız değişecektir. Mesela 20X kayıt yapan ve PCAV teknolojisini kullanan bir yazıcı, en başta, CD'nin iç göbeğinde 12x olarak kayda başlayıp, dışarılarda 20x'e ulaşıyorsa, 60 dakikalık bir albüm için toplam kayıt süresi 3 dakika ile 5 dakika arasında olacaktır. yazıcı kafası, içte çok hızlı dönerken, dışlara doğru kayda devam ettikçe, hızı yavaşlayacaktır. Rotasyonel hız olarak, 1X olarak okunan bir disk, CD'nin göbekte 530rpm olarak, en dışına doğru ise 200rpm olarak döner. Lineer hız sabittir, diske bağlı olarak 1.2m/s ile 1.4m/s arasında değişir.
|
CD için, Replication ile Duplication arasındaki fark nedir? Replication CD ne demektir?
Müzik marketlerden, yada mağazalardan alacağınız CD-ROM yada müzik CD'leri, gazeteler yada magazinlerle verilen CD'ler, piyasada orjinal CD yada gümüş CD olarak da tabir edilen, fabrikadan, içerikli olarak çıkan, kalıp yoluyla üretilmiş CD'lerdir. Bunlarda kullanılan kimyasallar farklıdır, ve üretim sırasında, veriyi saklayan boya kaplandıktan sonra, üzerine bir kalıp ile kaşe basılır gibi basılarak, seri üretim yapılmaktadır. Bu tür CD'leri, seri olarak üreten fabrikalar vardır. Türkiye'de 2003 yılı sonunda, 20'nin üzerinde CD üretim hattı vardır. Gazetelerin dağıttığı, değişik magazinlerle beraber dağıtılanlar, yada yeni müzik albümlerinin ve filmlerin çoğu, bu tesislerde üretilmektedir. Bu tür CD'lerin üzerine, daha sonra kayıt yapmak, eklemek, yada silmek mümkün değildir. Replication CD'leri hazırlamak için, kalıp olarak anlattığımız Stamper'ın hazırlanması gerekmektedir. Bunun maliyeti yüksek olduğu için, düşük miktarlarda, birim başına düşen Stamper maliyeti çok yüksek olacaktır, ve ürünün birim maliyetini artıracaktır. Bu durumda, boş medya üzerine, tek tek kayıt yapmak daha uzun sürse de, çok daha hesaplı olacaktır. CD için Duplication ise, kaydedilebilir medya üzerine (boş CD), CD yazıcı ile kayıt yapma işlemini anlatır. Burada kullanılan disklerin kimyasalları farklı olup, lazer ile yakıldığında, veriyi CD'ye yazmaya ve saklamaya yarar. Burada kullanılabilecek boş medya (CD-R /CD-RW ) ile, yazma işlemini yapacağınız yazıcınızın uyumlu olması gerekmektedir. Bu tür çoğaltımı yapan, bilgisayara bağlı yada bilgisayardan bağımsız çalışan sistemler vardır, bunlara da Duplicator denir. Bu sistemler sayesinde, aynı anda birden fazla kopya yapabilirsiniz.
|
CD oynatıcım, kaydettiğim CD-R'ı okumuyor, neden?
Her CD oynatıcı, CD-R /CD-RW uyumlu değildir. Özellikle eski teknolojiye sahip olan CD oynatıcıların bir kısmı, CD-R kalitesi yada başka etkenlere bağlı olmaksızın, CD-R oynatamazlar. Bu bir hata değildir, sadece uyumsuzluktur. Son yıllarda, piyasaya yeni çıkan oynatıcıların çoğu, CD-R uyumludur.
|
CD-R yuvarlak olmak zorunda mıdır?
Hayır. Cd yazıcınızın içinde, 8cm ve 12cm çapında iki tane yuva vardır. Dış hatları, en az 3 noktadan 8cm yada 12cm'lik yuvanın kenarına değmek, ve ağırlık merkezi yine disketin ortasında olmak şartıyla, dilediğiniz şekilde CD-R ürettirmek mümkündür. Bu, pratikte uygulanırken, firmalar, kendi firmalarının logosu yada ürünlerinin şeklinde CD-R ürettirip, buna firmanın kataloğunu yükletmektedir. Halen mağazalarımızda satılmakta olan kartvizit CD-R (kredi kartı büyüklüğüne yakın, dikdörtgen şeklinde, 51Mb kapasiteli), mini CD-R (200-215Mb kapasiteli, 8cm çapında), burç CD-R (51Mb, değişik şekilde), kalp yada çiçek şeklinde, ve değişik şekillerde 51Mb kapasiteli CD-R stoklarımızda mevcuttur.
|
Müzik CD'si hazırlamak için Audio CD-R mı kullanmalıyım?
Stand-alone, yani bilgisayardan bağımsız çalışan Audio CD Recorder cihazınız var ise, bunlarla yapacağınız kayıtlarda kullanmak için, Audio CD-R / Audio CD-RW kullanmalısınız. Onun dışında, bilgisayarınızda hazırlayacağınız müzik CD'leri için, kaliteli başka bir CD-R kullanabilirsiniz.
|
DMS markalı ürünleri niye tercih etmeliyim?
DMS markasını taşıyan ürünler, DMS garantisiyle üretilmekte, paketlenmekte ve satışa sunulmaktadır. Bu ürünlerin tamamı, daha önce denenmiş ve kalite kontrol testlerinden geçmişlerdir. Ürünler DMS tarafından özel olarak ürettirilmekte, ve ithal edilmektedir. Yılların deneyimi ile, değişik alt markalar için, değişik kalite standartlarında üretim yapılmaktadır. 2 yıl önce aldığınız DMS Green ile bugün alacağınız DMS Green, aynı fabrikada, aynı üretim tesisinde, aynı kalitede üretilmiştir DMS ürünlerinden memnun kalmazsanız, veya cihazlarınızla uyum göstermezse, kullanmadığınız ürünleri iade edebilir ve başka ürünlerle değiştirebilirsiniz. Bunun yanında, satın aldığınız ürünler için, DMS size teknik destek de vermektedir.
|
DMS ürünlerini nereden temin edebilirim?
DMS ürünlerini, Kadıköy'deki 700 metrekarelik DMS merkez binasından, yurt genelinde DMS bayilerinden, şehirlerarası müşteriler için toplu alımlarda merkezden telefon satışıyla, ve yurt genelinde satış yapan büyük marketlerden temin edebilirsiniz. Kadıköy'deki mağazamız, sadece datamedya grubu ürünleri satan, Avrupa'nın ve Orta Doğu'nun en büyük mağazası olma özelliğini taşımaktadır. Burada tüm ürünler hakkında teknik bilgi alabilir, ürünleri raflardan seçebilir, her hafta değişen kampanyalardan yararlanabilirsiniz.
|
CD yazıcı alırken nelere dikkat etmeliyim?
CD yazıcı alırken dikkat edilecek konular:
1. Yazma hızı (Ne kadar hızlıysa, CD yazıcı o kadar iyidir demek yanlıştır. Kullanacağınız medyanın kalitesi, yazmada kullanacağınız program, ve kimi zaman bilgisayarınızın konfigürasyonu yazma hızını etkiler) 2. CD-RW ( CD yazıcınızın, yeniden yazılabilir CD'ye (CDRW) yazabilme özelliği) 3. Overburn ve RAW modu desteği ( Overburn destekleyen yazıcılar, CD-R'a kapasitesinin üzerinde veri yazmanıza olanak verir. Kopya korumalı bir program CD-ROM'u kopyalamak istediğinizde, RAW destekli bir yazıcıya ihtiyaç duyacaksınız. CD yazıcınız, bu özellik sayesinde, CD üzerindeki her bir veriyi (byte) ayrı ayrı kopyalayacaktır) 4. Garanti ve Fiyat (Öncelikle güvendiğiniz bir firmadan, güvendiğiniz bir markayı almanızda fayda var. Garanti süresi içinde meydana gelebilecek arızalarda, iyi servis alabilmeniz önemlidir )
|
Boş CD alırken hangi renk tercih edilmeli?
CD-R'ın alt yüzeyi maviden gümüşe, yeşilden altına, değişik renklerde karşımıza çıkabilir. Tabanın değişik rengi ile kimyasalların farklı renkleri karışınca, geniş yelpazede renklere sahip yazılabilir medyalar üretilebiliyor. Günümüzde CD-R üretiminde 4 farklı kimyasal kullanılabiliyor: 1. Cyanine - mavi 2. Phthalocyanine - açık yeşil 3. Azo - koyu mavi 4. Formozan - yeşil Cyanine kimyasalı kullanan ve altın yansıtıcı tabakası olan bir CD yeşil renkte gözükür. Aynı kimyasal, gümüş yansıtıcı tabaka ile kullanıldığında ise CD açık mavi olur. Renksiz Phtalocyanine ile kullanılan tabakalar ise kendi renklerine göre sarı, gümüş rengi ya da karışım renkler yansıtabilir. CD-R'ın performansı konusunda, rengine bakıp karar vermek yanlıştır. Sonuçta, CD-R'ın rengi, kullanılan kimyasallar ve yansıtıcı yüzey tarafından belirlenir, ancak üretim sürecinde, dikkat edilmesi gereken birçok farklı parametre de vardır. Üretimin değişik aşamalarında, tarayıcılarla kalite kontrol yapılmakta, A, B ve C kalite CD-R ayıklanmaktadır. Ancak, bunu yapma gereği duymayan firmalar da vardır.Bu firmalar, en kaliteli kimyasalı kullansalar bile, ürünlerine kalitelidir demek yanlış olacaktır. Genel olarak, phthalocyanine ışığa çok duyarlı olmadığı için, daha tutarlı olduğu, ve daha uzun süre veriyi sakladığı düşünülür. DMS'nin ürün yelpazesindeki ürünlere bir bakalım: DMS Green, altı açık yeşil renklidir. DMS Diamond, gümüş renklidir, üzerine kayıt yapıldığında orjinal CD-ROM görünümündedir. DMS Blue, açık mavi renklidir. DMS Professional, açık mavi renklidir. DMS Silver, açık yeşil renklidir. PNY Gold, altın rengindedir. MDA, açık yeşil renklidir.
|
Diskleri nasıl saklamalıyım?
Yazılabilir CD yada DVD almadan önce, paketlemelerine dikkat edin. En sağlıklı olanı, her biri tek tek kutulanmış ürün almaktır. Bu şekilde paketlenmiş ürünler, teorik olarak, güneş ışığı, toz yada çizilmelerden en iyi şekilde korunurlar. Ancak bunların fiyatları, açıkta satılanlara göre, kutu ve paketleme maliyeti de ekleneceği için, daha yüksek olacaktır.
DMS'de paketleme için onlarca çözüm mevcuttur. Tekli, ikili, üçlü, dörtlü, altılı CD kutuları, 10'lu zarf kutusu, 10'lu, 25'li, 50'li ve 100'lü cakebox, 12 CD-352 CD kapasiteli CD çantaları, zarflar, ve değişik paketleme opsiyonlarını, mağazalarımızda görebilirsiniz.
|
Kaliteli CD-R nasıl anlaşılır? Niye DMS markayı tercih etmelisiniz?
Dünyada onlarca CD-R fabrikası, ama yüzlerce CD-R markası vardır. Üretici, diski markasız olarak üretir, ve dileyen firmaya, istediği markada, firmanın markasını baskı yapar, ve disk bu şekilde pazarlanır. Bir örnekle açıklamak gerekirse ABC firması, CD-R üreten ve ABC marka CD-R pazarlayan bir firma olsun. XYZ firması da, başka bir ürün yapıp pazarlarken, CD-R ürünlerini de satmaya karar veriyor. Ya kendi üretim tesisini kuracak, yada ABC firmasına gidip fason yaptıracak. ABC ile XYZ anlaşırsa, aynı kalitede 2 disk, aynı anda piyasada satılabilir. Başka bir örnek vermek gerekirse, tanınmış dünya markalarının bir kısmı ile, DMS, aynı fabrikalarda üretiliyor. Olay daha da farklı boyutlara gelip, ABC firması, XYZ'ye satacağı ürünü, kendi üretim kapasitesi dolu ise, DEF adlı başka bir firmada fason bile ürettirebilir. Şu an, dünyada tanınmış birçok marka, özellikle Uzakdoğu'da, birçok farklı fabrika ile aynı anda çalışmakta, ve aynı markayı, değişik fabrikalarda ürettirmektediler. DMS tescilli bir markadır, ve satış ve dağıtım hakları sadece DMS firmasına aittir. Firma, gerekli gördüğü taktirde, DMS markalı yeni ürünler piyasaya çıkarabilir, ya da mevcut fabrikalar yerine başka fabrikalarda üretim yaptırabilir. Bu tür üretimler için, milyonlara varan çok büyük miktarlarda alım yapılması gerekmektedir. DMS Green, piyasaya çıktığı ilk günden beri aynı fabrikada üretilmektedir. DMS Professional için de aynı şey geçerlidir. MDA için de, DMS Blue için de, DMS Diamond için de. Ürünün kalite standardını korumak adına, aynı üreticilerle, aynı ürünler yıllarca üretilmekte, ve satışa sunulmaktadır. Piyasada satılan diğer ürünler DMS'nin görevi, üretim sırasında ve sonrasında kalite kontrolu yapıp, ürünlerin düzenli bir şekilde paketlenmesini, ve marketlerde satışa sunulmasını sağlamaktır. Türkiye'li marka DMS, firma ismini marka olarak kullanıp, ve her ürünün üzerine, kullanıcının kendine ulaşabileceği web adresini yazıp, ürünlerine ne derece güvendiğini, ve ürünlerinin arkasında olduğunu beyan etmektedir. Taklitlerine karşı da, önlem olarak, tüm disklerimizde 2 renkli logo kullanmaktayız. Biz kalite standardını hep yüksek tutmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz, ve ürünlerimizin tamamını garantili olarak satıyoruz. Dünyada sektörümüzde yeni ürünler çıktıkça, hiçbir masraftan kaçmayıp, ilk olarak ithalatını yapıp, piyasaya sürmekteyiz.
|
700Mb üzerindeki CD-R kayıtları nasıl yapılır? Her yazıcı ve her oynatıcı buna uyumlu mudur?
Ürünlerimiz arasında olan 780-870Mb kapasiteli CD-R'ları yazmak için, Overburn denilen işlemi yapmanız gerekmektedir. Her yazıcı overburn işlemini desteklemez. Bu işlemde, CD-R'ın, en dış bölümlerine veri kaydedilir. Hangi yazıcıların overburn desteklediği, yazıcı kataloglarında belirtilmiştir. Overburn işlemi yapılan, ve kayıt yapılan CD-R'lar, çoğu oynatıcılar tarafından tanınacaktır, ama her oynatıcı tanımayabilir. Overburn işleminin nasıl yapılacağını,Nero ayarlarını, website'mizin girişinde görebileceksiniz. Bu işlem, overburn'ü desteklemeyen yazıcılarla yapıldığında, yazıcınıza zarar verebilir.
|
52x yazıcım, üzerinde 52x yazan bir CD-R'a ancak 16x kayıt yapabiliyor, neden?
CD-R üzerindeki yazma hızı, ithalatçı yada üretici firma tarafından, diskin üzerine basılan hızdır. Bu hız, genel anlamda, test yapıldığında ulaşılabilen en yüksek hızı belirtir. 52x yazıcınıza, boş CD-R koyduğunuzda, kayıt sırasında en çok 52x'e ulaşmasını bekleyeceksiniz, ama bu ortalama yazma hızı değildir. CD yazıcınız, güvenli olan en yüksek hızda yazacaktır. Bazı büyük yazıcı üreticileri, sadece kendi markaları yada onayları ile satılan disklerin kullanılmasını teşvik etmek amacıyla, yazılım hileleriyle, sadece kendi belirledikleri kodla üretilmiş disklerde maksimum hıza çıkılmasına izin verebilirler. Kendi belirlediği kod yok ise, otomatik olarak hızı 8x'e düşürmeye ayarlanmış olabilir. Bu bir anlamda pazarlama taktiğidir, diskin kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Aynı disk, başka bir yazıcı ile 52x kaydedilebilir. Bunun yanında, üzerine basılan hıza kara veren firmalar, normalde en yüksek 24x destekleyen bir CD-R'a, daha pahalıya satabilmek için, 52x bile bastırabilirler. DMS ürünleri arasında, değişik ürünlerimiz, 24x-56x aralığında yazılabilmektedir.
|
Bir CD-R'ın ömrü nedir?
Bu konuda değişik araştırmalar yapılmıştır. Isı, ışık, nem, ve havadaki kimyasallarla temas, bu süreci değiştirebilmektedir. Yapılan testlerde, değişik kimyasallar ve değişik üretim teknikleriyle üretilen diskler, 70 ile 100 yıl arasında çalışacağı tahmin edilmiştir. Bu tahmin, disklerin uygun koşullarda, güneş ışığından uzak saklanması esasına göre yapılmıştır. Gerçek hayatta, iyi saklanmayan, taşınmayan, ve güneş ışığına maruz kalan disklerin aylar içinde kullanılamaz hale gelebileceğini biliyoruz.
|
CD-R ve CD-RW ürünlerini nasıl işaretlemeli ve etiketlemeliyiz?
Bunun için en iyi yöntem, bu iş için özel olarak imal edilen Marker kalemlerini kullanmaktır. Bu kalemlerin özelliği, CD'nin üzerindeki parlak lacquer yüzeye zarar vermemesidir. DMS ürünleri arasında, tekli, ikili, ince ve kalın uçlu, mavi-kırmızı-siyah renkli kalemler bulunmaktadır. Bir diğer yol da, etiketlemektir. Yalnız bu noktada dikkatli olmak gerekmektedir. Etiket yapıştıktan sonra kesinlike sökülmemeli, kaldırılmamalıdır. Veriler, Lacquer adı verilen parlak gümüş renkli yüzeyin altındadır. Bu yüzey kalkarsa yada soyulursa, diski bir daha kullanamazsınız. Bu yüzeyi çok iyi korumalısınız. Kurşun kalem, tükenmez kalem yada o yüzeye zarar verebilecek başka kalem kullanırsanız, verilerinize bir daha ulaşamayabilirsiniz.
|
Elimde 4.6GB bir dosya var, ama 4.7GB kapasiteli bir DVD-R'a sığmıyor, neden?
Sorun şu, bilgisayarcılar, DVD sürücüleri ve DVD diskleri için kullanılan terminoloji farklı. Bilgisayar , ikili sayı sistemi (binary system) kullanıyor. DVD sürücü ve disk üreticileri, ondalık sistemi kullanmayı tercih etmişler. 4.7GB kapasiteli bir DVD+RW, aslında sadece 4.37GB veri saklayabilir (formatlama için kullanılan kapasite de bu değerden düşülecektir). Bilgisayar dilinde 1GB= 1 gigabytes= 1,073,741,824 bytes DVD dünyasında ise 1GB= 1 gigabytes= 1,000,000,000 bytes
|
|
|
|
|
|