DMS ELEKTRONIK - DATAMEDYA.COM
 
 
 
 
 

DVD Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

CD ve DVD arasındaki farklar nelerdir?

Aşağıdaki tabloda ayrıntılı olarak CD ve DVD karşılaştırması yapılmıştır.

Karşılaştırma Özelliği
DVD
CD
     
Disk Çapı
120mm
120mm
Disk Kalınlığı
1.2mm
1.2mm
Disk Yapısı
0.6 mm lik 2 ayrı tabaka
Tek Tabaka
Lazer Dalga Uzunluğu
650 et 635nm (kırmızı)
780nm (infrared)
Numerical aperture
0.60
0.45
Track pitch
0.74m
1.6m
Shortest pit/land length
0.4m
0.83m
Veri Katmanı
1 ya da 2
1
Veri Kapasitesi
Tek Katman 4.7 GB

Double layer 8.5 GB
Yaklaşık 700 MB
(Yüksek Kapasiteli CD ler ve Overburning işlemleri ile arttırılabilir değer)
Reference user data rate
1.108 GBps nominal
Mode1: 153.6KBps

Mode2: 176.4KBps
Data Aktarımı
Max. total of combined audio and video=

9.8 Mbps

Max. sum of Elementary streams + system overhead

=11.08 Mbps (1X DVD)
1.44Mbps (video,audio)

1X vitesse CD)
Video sıkıştırması
MPEG-2
MPEG-1
Sound Tracks
Mandatory (NTSC): 2-channel linear PCR

and/or 2-channel Dolby Digital (AC-3).

Optional: up to 8 streams of data available
2 Channel-MPEG
Altyazı
Up to 32 Languages
Open caption only
Hata Düzeltimi

Ekran Tazeleme
Reed Solomon Product Code

25 Hz frames per sec

Ekran oranı
4:3, 16:9
 
Ses Özelliği
Dolby AC-3 sampling rate 48 Khz
 
Video buffer size
1.85 Mb (MPEG-2)

328 Kb (MPEG-1)
 

 

DVD-R / DVD+R / DVD-RW / DVD+RW / DVD-RAM nedir, farkları nelerdir, nerelerde kullanılır?

DVD oynatıcı ve DVD yazıcı fiyatları düştükçe, piyasada kaydedilebilir boş DVD'ye olan talep hızla artmaktadır. 2002 yılından beri, birçok firma DVD yazıcıları, ardarda yazıcıları piyasaya çıkardıkça, bu ürün için fiyatlar hızla düşmeye başlamış, bu da, DVD yazıcının kullanım yerlerini artırmıştır. Bu artışla beraber, kaydedilebilir boş DVD konusundaki teknik konular konuşulmaya başlanmıştır. Bir mağazaya gidip, boş DVD istediğinizde, "ARTI mı, EKSİ mi?" yada "DVD+R mı, DVD-R mi?" türünde sorularla karşılaşılmaya başlandı.

DVD yeni bir teknolojidir, ve tüm cihazlar aynı teknolojiyi desteklemezler. Hatta, bilgisayarınızda boş DVD'ye yaptığınız kaydı, yan odadaki DVD oynatıcı okumayabilir.Size, bunun neden olduğu, ve olmaması için neler yapılacağı konusunda bilgi vermeye çalışacağız.
Bu konuyu üç kategoride ele alacağız: Uygulama şekilleri, Yazılma şekilleri, ve DVD sürücüler.

Uygulama şekilleri ile başlayalım. İşin iyi tarafı, satın aldığınız yada kiraladığınız her DVD filmi, DVD Video denen bir formattır, tüm DVD oynatıcı ve DVD sürücüler tarafından oynatılabilir. Kötü haber de, kendi DVD-Video'nuzu hazırlayabilir, boş DVD'ye kaydedebilirsiniz, ama DVD oynatıcınızda izleyemeyebilirsiniz. Yazılma şekillerine bakacak olursak, DVD'ler şekil olarak CD'ye benzeseler de aynı şey değillerdir.
En büyük fark, kapasiteleridir. Çoğu CD'ler 650 yada 700Mb veri, film yada müzik saklayabilirler. Çoğu DVD ise 4.7 Gb kapasitelidir, yani bir CD'nin ortalama 7 katı. Bu ekstra kapasite, birçok filmin tek diske sığmasına olanak verir. Bunun yanında, daha düşük kapasiteli, 8cm çapında DVD-R'lar da piyasaya çıktı. 1.4Gb / 30 dakika kapasiteli bu DVD-R, DMS tarafından ithal edilmiş, ve satışa sunulmuştur.
Eğer kendi filminizi yaratmak isterseniz, bu DVD disklerin kaydedilebilir olanlarının birinden edinmeniz gerekir. İşler burada karışmaya başlıyor. Düşünün ki 5 çeşit VHS kaset olsaydı, her biri aynı gibi görünse de, aslında birbirinden farklı olsalardı. Yazılabilir DVD'de toplam 5 format vardır: DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW, DVD+RW, ve DVD+R. Bunların arasındaki farklar, verilerin diske yazılıp okunma şekilleriyle ilgilidir, ve tam olarak farkı açıklamak zordur.

Size şöyle bir örnek verelim. Farzedelim tüm dünya tüm yazılı dökümanlarda sadece İngilizce kullanmak için anlaştı. Amerika soldan sağa yazmaya devam edeceklerdir. Başka bir ülke, sağdan sola doğru yazmayı tercih edebilir. Bir diğer ülke de, yukarıdan aşağıya doğru yazmayı tercih edebilir. Sonunda olacak olan ise, yazımda aynı dil kullanılsa bile, aynı şey anlatılsa bile, bir ülkedeki insanlar, diğer ülkede yazılan dökümanı okuyamayabileceklerdir. DVD kaydı, bu şekilde bir karışıklığa yol açtı. DVD daha yeni oluşan, gelişen bir teknolojidir, ve bu konuların çözüme ulaşması zaman alacaktır. Tek yapabileceğiniz, hepsini anlamaya çalışmaktır. Kolay bir yol, birbiriyle ilgisi olmayan 5 farklı DVD disk olduğunu düşünmek ve kabul etmektir.

Şimdi formatları tek tek inceleyelim. İlk olarak, DVD-R ve DVD+R diskleri sadece bir defa yazılabilir. DVD filmlerini bunlara, sadece bir defa kaydedebilirsiniz. Bu çimento ile suyu karıştırıp beton yapmaya benzer, serleşip beton olduğu zaman, onu değiştirmek için, kırmanız ve yıkmanız gerekir. Biraz daha detaya inersek, DVD-R diskleri de iki türlüdür, Authoring model, ve genel model. Hem DVD-R ve hem de DVD+R diskleri, DVD oynatıcıların çoğunda oynatılabilir, eskilerinde bile. Dolayısıyla, filminizi böyle bir diske kaydederseniz, büyük olasılıkla DVD oynatınızla çalabilirsiniz. Authoring model DVD-R'a yazan yazıcılar ile genel model DVD-R'a yazan yazıcılar farklıdır. Piyasada olan DVD-R'ların hemen hemen tamamı genel modeldir. Aksini belirtmediğiniz sürece, DMS tarafından size sağlanan tüm DVD-R'lar genel modeldir.

Bir de, bir defadan daha fazla kaydedilebilen DVD formatları vardır. DVD+RW, DVD-RW ve DVD-RAM disklere binlerce kere kayıt yapılabilir. Kaydettiğiniz filmi beğenmediyseniz, aynı diskin üzerine yeni bir film kaydedebilirsiniz.Bu diskler, duvar boyamaya benzer. Duvarın rengini beğenmezseniz, yeni bir boya ile rengini değiştirebilirsiniz.

Tüm bu yeniden yazılabilir formatlar birbirlerinden biraz farklıdır. Örneğin DVD-RAM, bilgisayarınızdaki bilgileri yedeklemek amacıyla yaratılmıştır. Ama, DVD filmleri kaydetmek istiyorsanız, diğer formatların bir tanesi daha uygun olabilir. DVD oynatıcıların çoğu, DVD-RAM disklerini çalamaz.

DVD-RW ve DVD+RW formatlarının her ikisi de DVD film kaydetmek için uygundur, ancak bunların arasında, BETA ve VHS arasındaki fark ve rekabete benzetilebilir . İlerleyen yıllarda, kullanıcılar, hangi formatı kullanacaklarına kendileri karar verecekler, ve sonunda ya bir format kazanacak ve yaygın olarak o kullanılacak, veye her iki format birleştirilip tek bir standart oluşturulacak, fakat şu an için bilinmesi gereken, herhangi biri, henüz evrensel bir standart format değil. Bir başka nokta da, DVD oynatıcıların çoğu, yeniden yazılabilir diskleri oynatamaz. Yeni oynatıcıların çoğu, artık bu tür diskleri oynatabiliyor, ama evde eski bir DVD oynatıcınız var ise, çalamayabilirsiniz. Genel olarak, DVD oynatıcınız ne kadar yeni ise, kaydedilbilir ve yeniden yazılabilir DVD'leri sorunsuz oynatma olasılığı o kadar yüksektir.
dvdplusrw.org adresinde, DVD+R ve DVD+RW ile uyumlu olan ve olmayan sürücü listesini bulabilirsiniz. Bunlar sadece referans olarak kullanılabilicek, resmi olmayan bilgilerdir.

DVD sürücüler konsuna gelince, bu sizin bilgisayarınızla ilgili bölümdür. Bu da, aynı DVD-R veya DVD+R ayrımı gibi, sürücü üreticileri tarafındanbaştan belirtilen özellikleridir. Sürücüyü aldığınız zaman, hangi tür medyaya yazabileceği zaten bellidir. Sürücüyü üreten firma, DVD+R/RW sürücü olarak ürünü tanımlıyorsa, hem DVD+R, hem de DVD+RW üzerine kaydedebileceği anlamına gelir. Son aylarda, daha çok firma, birden fazla formatı destekleyen sürücüleri piyasaya çıkarmaktadır.

(DVD-R)

(DVD+R)

(Türkçe DVD eksi R) veya (İngilizce DVD Minus) değil  DVD Dash
olarak okunur.
(Türkçe DVD eksi R) veya (İngilizce DVD Plus R) olarak okunur.
Kapasite üzerinde belirtildiği gibi 4.7 GB değil 4.37 (4488 MB)GB tır. Kapasite üzerinde belirtildiği gibi 4.7 GB değil 4.37 (4482 MB)GB tır.
Yazılan alana bir daha yazılamamak üzere en fazla 191 kere
(multisession) olarak kullanılabilir.
Yazılan alana bir daha yazılamamak üzere en fazla 191 kere
(multisession) olarak kullanılabilir.
Genellikle CLV(sabit doğrusal hız) yöntemiyle yazıldıkları için video gibi akışkan görüntüler için DVD+R medyalara göre daha uygundur. Yazım tekniği olarak olarak DVD-R medyalar gibi CLV yöntemini kullanır. Fakat hata düzeltme tekniği DVD-R medyalara göre daha başarılıdır.
Köken itibariyle DVD+R formata göre daha eski olduğu için eski DVD
Player cihazlar tarafından da sorunsuz okunabilir.
Köken itibariyle DVD-R formata göre daha yeni olduğu için eski DVD
Player cihazlar tarafından da okunmakta sorun çıkarabilir.
Başta Pioneer olmak üzere Panasonic, Philips, Toshiba, JVC, Mitsubishi, Sony firmalarının oluşturduğu konsersiyum tarafından geliştirilmiştir. Başta Sony ve Philips olmak üzere Hewlett-Packard, Mitsubishi, Ricoh, Dell, Yamaha firmalarının oluşturduğu konsersiyum tarafından eliştirilmiştir.
Multisession tekniği ile yazılan DVD-R medyalar DVD-RW cihazlarda sonlandırılmadan okunabilirken Set-top box türü (DVD Player v.b) cihazlarda sonlandırılmadan okunamazlar. Multisession tekniği ile yazılan DVD-R medyalar DVD-RW cihazlarda sonlandırılmadan okunabilirken Set-top box türü (DVD Player v.b) cihazlarda sonlandırılmadan okunamazlar.

DVD-RW

 

DVD+RW

1000 defaya kadar yazılıp silinebilir. 1000 defaya kadar yazılıp silinebilir.
Silmek için tüm diski formatlamak gerekir. Silmek için tüm diski formatlamak gerekmez
Multisession tekniğini destekler. Multisession tekniğini destekler.
Yazma için CLV tekniğini kullanır.Veriye erişim hızı DVD+RW medyalara göre daha uzundur. Yazma için CLV tekniğinin yanında CAV (Sabit açısal hız) tekniği de kullandıklarından veriye erişimi DVD-RW medyalara göre çok daha kısadır.
Set-top box türü (DVD Player v.b) cihazlarda sonlandırılmadan okunamazlar. Set-top box türü (DVD Player v.b) cihazlarda sonlandırılmadan okunabilirler


Elimde 4.6GB bir dosya var, ama 4.7GB kapasiteli bir DVD-R'a sığmıyor, neden?

Sorun şu, bilgisayarcılar, DVD sürücüleri ve DVD diskleri için kullanılan terminoloji farklı. Bilgisayar , ikili sayı sistemi (binary system) kullanıyor. DVD sürücü ve disk üreticileri, ondalık sistemi kullanmayı tercih etmişler. 4.7GB kapasiteli bir DVD+RW, aslında sadece 4.37GB veri saklayabilir (formatlama için kullanılan kapasite de bu değerden düşülecektir). Bilgisayar dilinde 1GB= 1 gigabytes= 1,073,741,824 bytes DVD dünyasında ise 1GB= 1 gigabytes= 1,000,000,000 bytes

 
 
 
 
DMS Baskı Promosyon Hizmetleri- Betül Akbulut | Atatürk Mah. Ataşehir Bulvarı, Gardenya Residence, No:7/1 D:50 , Ataşehir, İstanbul|
Tel : 0216 545 26 26 Whatsapp: 0507 151 10 79 info@cd.com.tr
CD,DVD,Blu-ray Baskı ve Satış Merkezi
www.cd.com.tr